Er is weinig wat ik zo lekker vind als brood. Simpel maar goed gebakken brood. Zo’n stevige zuurdesem met een krakerige korst. Of een fluffy pita-broodje. Of een goedgevuld krentenbrood (met amandelspijs, natuurlijk!).

Maar omdat ik co-ouder ben, blijft er hier in huis altijd veel brood over. Hoog tijd om een goed oud brood recept te delen dus! Het brood dat bij ons thuis het vaakst overblijft, is bruinbrood. Een kapje van ons broodbakmachinebrood (lekker, maar binnen één dag al kneiterhard), een half Turks brood, een sneu stukje zuurdesem dat achterin in de broodtrommel ligt weg te kwijnen…

Oud Brood Recept: Knoflook Pangritata

Dit recept is zo ontzettend makkelijk. En zo ontzettend smakelijk… als je het eenmaal in de vingers hebt, gooi je nooit meer oud brood weg. En, vooral belangrijk: eet je nooit meer saaie soep of pasta.

Pangriwatta?

Oh ja, ik zal eerst even uitleggen wat pangritata is. Pangritata (ook wel Poor Man’s Parmesan) is niets anders dan in olijfolie krokant gebakken stukjes brood met kruiden, knoflook, zout en voor de niet-vegans onder ons: een ansovisfiletje.

Knoflook-Pangritata: ingrediënten

  • twee sneden oud brood
  • 1 blikje ansjovis op olijfolie (het kan ook zonder, gebruik dan gewone olijfolie)
  • tijm (of andere verse kruiden naar keuze, bijvoorbeeld oregano)
  • 2 teentjes knoflook

Knoflook-Pangritata: bereidingswijze

  • snijd het brood in blokjes
  • snijd de ansjovis klein (bewaar de olie!)
  • ris de tijmblaadjes van de stokjes en hak ze klein
  • verhaksel alles (samen met de olie van de ansjovis) tot een fijn kruimelmengsel
  • verhit olijfolie in de pan en bak het kruimelmengsel een minuut of 10, 20 op middelhoog vuur tot het lekker krokant is. LET OP: broodkruim brandt snel aan, dus als het al een poosje bakt, zet je het vuur lager.

Pro-tip: ik vermaal de pangritata weleens tot heel fijn kruim in de keukenmachine. Heerlijk!